Haringvlietbrug  - klik voor homepage

nieuws | foto's haringvlietbrug | video's haringvlietbrug | Meer links |

Een dinsdagavond 9 juni 2020 ging de Haringvlietbrug om 19.00 uur open voor precies 1 zeilboot.
Deze zeilboot treuzelde ontzettend en voer de laatste 300 meter in 3 tot 4 minuten !
En de automobilisten en vrachtwagenchauffeurs maar wachten.....
Om 19.10 uur was de brug weer dicht en konden de auto's en vrachtwagens weer gaan rijden.
Maar de gehele Haringvlietbrug richting Hellegatsplein stond richting het zuiden vol en misschien stond er wel 1 tot 1.5 km file (voor 1 zeilboot !!!).
Rond 19.15 uur was de file opgelost. dus 15 minuten wachten voor 1 zeilboot, is dit normaal ?

Zomaar een woensdag of vrijdag op 1 en 3 mei 2019 zorgt het openen van de haringvlietbrug om 9.30 uur voor een file van meer dan 1 KM en honderden voertuigen op de A29 snelweg. Is het nog wel van deze tijd, dat 2 of misschien 5 of 10 mensen zorgen dat duizend(en) mensen stilstaan en er een economische schade van tien duizenden euros ontstaat doordat een brug open gaat voor mensen hun plezier en zo voor 5 tot 8 minuten vertraging zorgt voor honderd vrachtwagens ?


De Files op de A29 snelweg, die iedere werkdag tussen 15.30 tot 17.00 uur ontstaan op het stuk tussen afslag Oud-Beijerland / 's-Gravendeel of iets zuidelijker bij parkeerterrein Moerkerken en de Haringvlietbrug, ontstaan doordat de Haringvlietbrug om 15.30 uur open gaat en pas rond 15.40 of soms 15.45 uur dicht gaat.


Hierdoor ontstaan op de A29 lange files !!
Tussen 15.30-15.40 uur staat het verkeer op de A29 stil tussen de Haringvlietbrug (Noordkant) en afrit Numansdorp.
Rond 15.40 gaan de autos bij de brug weer rijden, 15.45 uur bij het eerste viadukt en parkeerplaats / tankstation.
Rond 15.50 uur zie je rond de afrit / oprit Numansdorp naar het zuiden naar Noord-Brabant files ontstaan of gaan de autos net weer rijden.
Doordat de autos en vrachtwagens 10 a 15 minuten hebben stilgestaan, verplaatst het stilstaande verkeer zich naar het noorden.

Rond 15.50-16.20 uur staat het verkeer op de A29 tussen parkeerterrein Moerkerken en de Heinenoordtunnel stil, of rijd erg langzaam. Vanaf 16.30 uur gaat alles weer rijden, maar omdat het verkeersaanbod dan enorm toeneemt, lost de file slecht, nauwelijks of soms helemaal niet meer op, maar verschuift naar het noorden richting Rotterdam Vaanplein.

Deze files zijn voor automobilisten onverklaarbaar, omdat je opeens weer kunt rijden.
En dan weer even stil staat.
De parkeerterreinen bij Moerkerken (ter hoogte van Westmaas) en bij Numansdorp zorgen er samen met de opritten bij Oud-Beijerland en Numansdorp voor dat er naast de 2 banen op de snelweg nog op 4 plekken verkeer bij komt.
En dat allemaal binnen 10 KM.

file op de A29 snelweg door het openen van de Haringvlietbrug

(Bron: Google Maps) File op de A29 op 7 Juni 2018 om 16.00 uur door het openen van de haringvlietbrug tussen 15.30 en 15.45 uur.


file op de A29 snelweg door het openen van de Haringvlietbrug

(Bron: ANWB) File op de A29 op 7 Juni 2018 om 16.04 uur door het openen van de haringvlietbrug tussen 15.30 en 15.45 uur.

Waarom ontstaan deze files ?
De Haringvlietbrug gaat open voor de pleziervaart. Mensen die voor hun plezier van het Haringvliet naar het Hollandsdiep willen varen.
Enkele van deze zeilboten zijn te hoog (met een mast van ongeveer 12 meter of meer), waardoor ze niet onder de Haringvlietbrug door kunnen varen en moeten wachten op een opening van deze brug.

De Haringvlietbrug gaat op vaste tijdstippen open: ieder heel uur en soms op een half uur.
Uitzonderingen zijn op werkdagen : 16.00 en 17.00 uur.
De Haringvlietbrug verbindt de Hoekse-Waard via het Hellegatsplein richting Noord-Brabant en Goeree-Overflakkee.

Een aantal jaren geleden is de 16.00 opening van de Haringvlietbrug verplaatst naar 15.30 uur.

Deze laatste opening (voor de spits) van de Haringvlietbrug is om 15.30 uur.


Het oplosssen van het fileprobleem op de A29 snelweg lijkt lastig op te lossen.
Na de Haringvlietbrug komen richting Noord-Brabant namelijk ook nog de Volkerrak sluizen.
De Volkerrak sluizen gaan alleen open voor hoge scheepvaart en zeer hoge zeilschepen.

Sommige mensen vinden: "In de lente en zomer staat de Haringvlietbrug met de regelmaat van de klok open."

Zeker wanneer je ziet, dat sommige zeilboten niet klaar liggen voor de brug (binnen een afstand van enkele honderden meter), maar nog vanaf afstanden van 1000 meter komen aanvaren.

Omdat de schippers van deze pleziervaartuigen weten dat de brug wel wacht, maken ze soms geen eens haast om de brug snel door te kunnen varen.
Omdat je dit vanaf de brug / A 29 slecht of nauwelijks kunt zien, blijft dit voor veel mensen onbekend !

Wanneer alle (zeil) boten dichtbij de Haringvlietbrug voor anker gaan, dan hoeft de brug slechts 5 of maximaal 8 minuten per uur open.
Ook wanneer er 40 tot 50 boten doorheen moeten.

Zeker in de drukke zomermaanden met veel zon en in het weekend of op andere vrije dagen kan het zeer druk zijn, met vanaf beide kanten in de middag wel 30 tot 50 boten.
Dan is de openingstijd wel eens 10 en heel soms 15 minuten.

Wanneer het verkeer op de A29 snelweg, tussen Antwerpen en Rotterdam met A4 / A29, dan 1/5 of 1/4 van de tijd geen gebruik kan maken van een belangrijke snelweg, kan iedereen zich voorstellen, dan boten een probleem vormen voor de autos en vrachtverkeer op de A29 snelweg.
Op mooie zomerse dagen en vooral met Hemelvaartdag en Pinksteren komen er ook nog veel (Duitse) toeristen over de A17 / A59 en A29 snelweg richting Goeree Overflakkee en Zeeland om naar Ouddorp, Renesse en Burgh Haamstede stranden te gaan.

In de zomer zijn er meer boten, dus nog langere openingstijden voor de Haringvlietbrug en dus nog meer en langere files.
Die beginnen vooral tussen 15.30 uur en 16.30 uur.
Rond 15.30 uur gaat de Brug over het Haringvliet dicht en dan begint de file, die rond 15.45 - 15.50 uur bij de afrit Numansdorp staat en daana zich langzaam verplaatst richting Oud-Beijerland en rond 16.30 uur bij de Heinenoordtunnel begint.
Dan is de file aan de voorkant weer opgelost, want de Haringvlietbrug is dan weer dicht voor de boten en open voor de auto's.


Een oplossing voor de files op de A29 en N59 zou kunnen zijn; openingenstijden beperken tot 1x per 2 of 3 uur voor de Haringvlietbrug.

Zou iemand (een Minister van Transport) kunnen bepalen wat belangrijker is:
1. pleziervaart per boot
2. woon werk verkeer op A29
3. (vracht) verkeer van Rotterdam naar Antwerpen en vs.
4. bussen richting Goeree Overflakkee en zeeland en Bergen op Zoom en Noord-Brabant naar Rotterdam.

(Vracht) schepen hebben een historische voorrang i.v.m. economische belangen.
Inmiddels zijn op de Haringvlietbrug de economische belangen van het dicht blijven van de brug voor vrachtverkeer belangrijker dan zeilboten ?

Wanneer zal dit veranderen ?

Een mogelijk oplossing voor het fileprobleem van de A29 is dat de Haringvlietbrug tussen 14 en 19 uur niet meer opengaat voor de scheepvaart.

Dan kunnen de autos en vrachtwagen door blijven rijden en ontstaan er geen files doordat de Haring Vliet Brug open gaat voor enkele pleziervaart bootjes en zeilschepen.
Wat is er anno 2019 belangrijker ?
Iemand die lekker gaat varen.
honderden tot duizenden auto's en vrachtwagens in de file voor een paar zeilschepen ?


Maar ook zonder een Haringvlietbrug die opengaat voor zeilboten, staan er regelmatig spookfiles richting Brabant.
Dit gebeurd meestal vanaf het viaduct bij de Greup tot de afrit Numansdorp of 1 viaduct eerder, in die 4 KM sta je regelmatig in de file en dan rijd het opeens weer en lijkt er niets aan de hand geweest te zijn.


Deze website Haringvlietbrug is gebouwd door profbouw van Arie van der Giesen